Esse tűzhely és kályhák 1854-től napjainkig
Az Esse története

Tűzhelykészítő mesterek 1854 óta

Az Esse története 1854-ben egy egyszerű céllal indult: megalkotni a legtisztább égésű, legmagasabb minőségű tűzhelyeket és kandallókat. Az elvárások magasak voltak, az Esse tűzhelyeit alkalmazták Savoy konyháitól kezdve, skót uradalmi cselédházakon át a királyi rezidenciákig. Az Esse tűzhelyek a mai napig az Egyesült Királyságban készülnek.

A gyönyörű, kézzel készült öntöttvas brit Esse tűzhelyekre esett a választás a River Cottage-ban és a Humble by Nature-ben is, ahogyan ezeket választotta Shackleton, Scott, Florence Nightingale és még sokan mások.

Történetünk

1854 -es alapításával az Esse Anglia legrégebben alapított tűzhely és kandallókészítő üzeme. De az Esse története igazából ennél is régebbre nyúlik vissza…

1816.

Az alapító

James Smith 1816. június 4-én született Edingburgh-ban, James és Anna Smith második gyermekeként. 16 évesen kivándorolt New Yorkba, ahol egy fémmunkás tanonca lett.

Ezután James egy fémmegmunkáló üzemben dolgozott New Orleans-ban, majd később megnyitotta a saját üzemét a Mississippi államban lévő Jackson városban.

Sikeresen készített és adott el tűzhelyeket Amerikában és felismerte, hogy a típus, amire specializálódott, még ismeretlen Angliában.

Feleségével és öt gyermekével hazatért, hogy ott is megalapítsa üzletét.

James Smith az Esse tűzhelyek és kandallókályhák szülőatyja, a cég és a márka alapítója.

1854.

A kezdetek

1854-ben James visszatért Skóciába, és hozzákezdett, hogy beindítsa vállalkozását és tűzhelyeket gyártson.

Az 1800-as évek végén James megismertette sütőit és kandallóit Edinburgh tehetős viktoriánus családjaival.

Ekkor hozták létre az Esse márkát. A francia hangzású név a korabeli divatot követte.

James Smith megismertette Skóciában az Esse tűzhelyeket. Képek az 1800-es évekből.

Különleges vásárlók névsora

Florence Nightingale, a modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformjának elindítója, szenvedélyesen kedvelte az Esse tűzhelyeket és nem használt volna semmi mást a balaclavai korházában.

A híres angol felfedezők és Antarktisz kutatók, Shackelton és Scott élete is gyakran az Esse-n múlott. Fűtést és meleg ételt biztosított expedíciós csapatuknak a világ leghidegebb és legzordabb vidékein.

A tradíciót Alan Hinkes brit hegymászó folytatta, aki az Esse Solo egy módosított változatát használta a Himaláján.

A híres angol felfedezők és Antarktisz kutatók, Shackelton és Scott expedíciós csapata.

1910.

A korai Esse kályhák főként a különböző szénfajták tüzelésére voltak tervezve. 1910 tájékán az Esse Pioneer egy fontos újítást hozó fatüzelésű kályha volt.

A tervezés lehetővé tette a füst továbbégetését a tűztér felett, mielőtt a füstgáz a kályhacsőbe került volna. Sok modern kandallót tartanak az ötlet megvalósítójának, de az Esse Pioneer volt az első, melyben az eljárást alkalmazták.

Manapság a fatüzelés reneszánszát látjuk, az Esse pedig erre a célra készült tűzhelyeket és kandallókályhákat is készít, vegyes tüzelésűekkel együtt.

Esse Pioneer fatüzelésű kályha, mely 1910-ben jelent meg az Esse újításaként.

1950.

Szívek és otthonok melege

Az 1900-as évek közepére az Esse tűzhelyek és kandallókályhák a legkülönfélébb háztartások melegét biztosították – a királyi háztól a vidéki birtokig. Poszterünk 1950-ből tükrözi az Esse termékek szellemét.

1950-es években készült poszter, mely az Esse tűzhelyét reklámozza a kornak megfelelően.

1985.

Termékünk bemutatkozik a filmvásznon, Roger Moore-ral

Az Ashby család felvásárolta a Smith & Wellstood-ot, melynek birtokában állt az Ouzledale Foundry Company, Barnoldswickben.

Minden egyes kandallókályha és tűzhely a szakma mesterei által kézzel készülnek, tradicionális módszerekkel, mind a mai napig ebben az öntödében.

Ebben az évben az Esse tűzhelye a filmvásznon is bemutatkozott a 007-es ügynökkel, a ’Halálvágta’ című James Bond filmben.

1985-ös poszter a  Halálvágta című James Bond filmről, melyben az Esse tűzhelye a filmvászonra kerül.

1999.

Díjazott módszerek

Az évek folyamán az Esse termékek palettája több fontos modellel bővült. 1999-ben a Vista elnyerte az ’Év legjobb gáz/olaj tűzhelye’ díjat az iparág egyik legrangosabb díjátadó eseményén.

Ugyanebben az évben az Esse egy forradalmian új olajtüzelésű, központi fűtésre is alkalmas tűzhelyet is bemutatott, amelynek kapacitása elegendő volt, hogy egy 5-6 szobás otthont is felfűtsön.

Esse kandallókályha 1999-ből, amikor az Esse márkát díjazásban is részesítették.

2000.

Forradalmian új tűzhelyek

Az Esse mérnökei folyamatosan innovatív tűzhelyek és kandallók kifejlesztésén dolgoznak, 2000-ben bemutatták az Elektromos Essé-t, ami a hagyományos tűzhelyeket ötvözi a modern világ kényelmével.

Hich-tech kerámia főzőlap, grill, és kémény nélküli központi fűtés lehetősége jelentette a különlegességét.

A modell mérföldkő volt a cég történetében tűzhelyek tervezése szempontjából, és egy teljesen új széria bevezetésének alapjait fektette le.

2000-ben megjelent az Esse elektromos tűzhelye, mely hagyományos tűzhelyeket ötvözi a modern világ kényelmével.

2002.

Új termékek, új trendek és új piacok

2002-ben kandallókályhák új választékát mutatták be az Esse-nél, köztük a forradalmi 500 Flueless (kémény nélküli) gáztüzelésű kályhát.

Levédett katalitikus technológia, különleges stílus és gépészeti megoldások használatával az 500 Flueless újra a termékfejlesztés és a design élvonalába helyezte az Essé-t.

A kandallókályhák új kollekciója került bemutatásra. A különböző anyagok és stílusok keverésével új termékkollekciót kínált, amely megfelel a 21. század elvárásainak.

Az Esse az eladások növelése érdekében az európai és kanadai piacokon is megjelent.

2002-ből új forradalmi kandallókályhák az 500 Flueless (kémény nélküli) gáztüzelésű kályha.

2003.

Az Esse Plus 2

2003. márciusában a ’Home building and Renovating’ show keretében került előzetes bemutatásra az új, négysütős Esse tűzhely. A ‘Plus 2’ modell hozzáadása bármely létező Esse tűzhelyhez megduplázta annak kapacitását, ami nagy érdeklődést és nagyszámú előrendelést hozott.

Ami szintén újdonság volt 2003-ban, az a választható színek kibővítése és egy új, nagyteljesítményű elszívó bemutatása, ami az Elektromos Essé-hez is alkalmas volt.

Esse Plus 2 modell, melyet 2003 márciusában a ’Home building and Renovating’ show keretében mutattak be.

2004.

A Díjnyertes Ironheart

A 2004-ben bemutatott Ironheart tűzhelyhez a modern európai fatüzelésű kályhák nyújtottak inspirációt. Érdekes módon mégis azokat a formatervezési alapokat éleszti újjá, amelyek a legelső Esse kályháknál jelentek meg, 1854-ben. Emiatt az Ironheart a tökéletes termék volt, hogy a cég alapításának 150. évfordulóját ünnepeljük vele.

Az Ironheart egyesíti a két dolgot, amit az Esse legjobban tud: egy nagyszerű kályha és egy tradicionális tűzhely keresztezése.

2004-ben bemutatott, díjnyertes Esse Ironheart tűzhely, mely egyben kandallóként is funkcionál.

2005.

Firewall™ : kivezetés nélküli fali gázmelegítő

A stílusos, falra akasztható, kivezetés nélküli gázmelegítő 2005-ben került bemutatásra. A Firewall kollekció azóta továbbfejődött, és mára különböző formákat és stílusokat ötvöz, mint például acélt, stílusos fekete üveget és üvegszál erősítésű betont (GRC).

Meleget és stílust kölcsönöznek bármely falnak, és helyezhetőek bárhová, ahol földgáz elérhető, tökéletesen illik bármely modern élettérhez.

Stílusos, falra akasztható, kivezetés nélküli Firewall gázmelegítő, mely 2005-ben került bemutatásra.

2006.

A széndioxid-semleges ’Woodfired’ fatüzelésű tűzhely bemutatása

A 2006-ban bevezetett Woodfired állandó használatra lett tervezve, és könnyedén táplálható hosszabb időn át. Különleges tűzterében az égés olyan hatékony, hogy gyakorlatilag az összes tüzelőanyag elég, maximális hőleadást és minimális hamut eredményezve. Emiatt a fennmaradó hamut csak ritkán kell eltávolítani.

Manapság a Woodfired-re esik azok választása, akik egy széndioxid-semleges tüzelési módot keresnek. Ez a kiválasztott márka a River Cottage-ban. Gill Meller, a River Cottage főszakácsa otthonában is egy fatüzelésű Essé-n főz.

A fatüzelésű modelleken belül elérhetők a vízmelegítős és fűtést biztosító modellek is, csakúgy, mint az eredeti, csak főzésre alkalmas modell.

Gyönyörű fehér széndioxid-semleges Esse ’Woodfired’ fatüzelésű tűzhely, mely 2006-ban bemutatása.

350 Konvekciós kandallókályha

A konvekciós kályháink 300-as szériájának legújabb modellje újabb kitűnő példa az Esse díjnyertes megoldásaira. Nagyobb hőleadást biztosít (akár 7kW/óra ), és csakúgy, mint a 300-as széria összes darabja, lehetővé teszi egy kevésbé hatékony kandalló gyors és könnyű átalakítását. Így minimális beszerelési munkálatokkal biztosít nagyobb meleget, és hatékonyságot.

Képünkön: A 350 díjnyertes a design és fejlesztés kategóriákban

Az Esse 350 Konvekciós kandallókályhája, mellette a díj, melyet dizájn és fejlesztés kategóriában nyert.

2008.

A River Cottage az Esse tűzhelyet választja

2008-ban a River Cottage főző-show devoni központja részére az Esse tűzhelyét választotta ki. Eredetileg egy Ironheart-ot szereltek be egyetlen hőforrásként, amíg az ódon farmházat restaurálták.

Ezután egy Esse tűzhely került a farmház konyhájába, amit gyakran lehet akció közben is látni a Channel 4 csatorna népszerű főzőműsorában. A főszakács, Gill Meller és a River Cottage frontembere, Hugh Fearnley Whittingstall otthonukban is az Esse Woodfired modelljeit használják.

Képünkön: a főszakács, Gill Meller kenyeret süt az Ironheart segítségével

A River Cottage, - híres televíziós főzőműsor - az Esse tűzhelyében főz.

Elegáns, modern kandalló és kályhastílusok

Az Esse fatüzelésű kandallókályháinak vonzereje még tovább nőtt, mikor a 100-as és 500-as modellek választékát kortárs, modern stílusú darabokkal bővítette a cég.

A 125 és az 525 elnevezésű modellek letisztult vonalai elegáns és stílusos megjelenéssel hódítanak.

Esse fatüzelésű kandallókályha letisztult modern külsővel.

2011.

Az Esse 990 modell bemutatása

Az Esse 990, amely 2011-ben került bemutatásra, a gyártó eddigi legtisztább égést biztosító fatüzelésű tűzhelye, amely tovább erősítette a cég piacvezető pozícióját.

Mikor a kibocsátási szintek mérését végezték, a teszteket végző intézet még a saját berendezései helyes működését is ellenőrizte, annyira alacsonyak voltak a mért értékek.

Fekete Esse 990 elektromos tűzhely, melyet 2011-ben mutatott be a cég.

2012.

’Plus’ elnevezéssel elektromos, fa- és gáztüzelésű kiegészítő modulokat hozott forgalomba az Esse, ezek a fő tűzhelyet kiegészítve többféle tüzelési módot és nagyobb főzési lehetőséget biztosítanak. A hatékony elektromos sütő például a fatüzelés melegével kombinálható.

Az Ironheart gáztüzelésű verziója is elkészült, ami a vidéki hangulat varázsát ötvözi a gáztüzelés kényelmével, ezzel egy új közönséget szólítva meg.

Gyönyörű vajszínű Esse Plus kiegészítő tűzhely és Esse 990 elektromos tűzhely.

2013.

2013-ra már három Esse tűzhely volt napi használatban a River Cottage-ban, az Ironheart, a Cat Gas és a Fire Stone kültéri sütő.

Ugyanebben az évben három tűzhelyet rendeltek a Károly herceg által megvásárolt Dumfries House részére, Kate Humble pedig kettőt a Humble by Nature farmházába.

Kate Humble vajszínű Esse tűzhelye a Humble by Nature farmházában.

2016.

Az Esse tovább bővítette a választható színek palettáját, így a 19 zománcozott színvariáció mellett a modern stílusú matt fekete is elérhető, valamint hat különleges árnyalatban is rendelhető a még mindig teljes egészében Nagy-Britanniában készülő kollekció.

Ebben az évben mutatták be az Esse 990EL-t, ami egy sokoldalú elektromos tűzhely, a modern konyhák részére tervezve.

Modern matt fekete színű 990 El Esse elektromos tűzhely, melyet 2016-ban mutattak be.